Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2010 22:24 - Красимир Аршинков е допуснал тежък конфликт на интереси
Автор: stoni Категория: Бизнес   
Прочетен: 2575 Коментари: 0 Гласове:
0



Уличиха висш съдия в конфликт на интереси 28 януари 2010 / News.dir.bg Председателят на Благоевградския окръжен съд Красимир Аршинков е допуснал тежък конфликт на интереси и множество нарушения в ръководения от него съд и съдебен окръг.


Това констатира комисия на Висшия съдебен съвет в състав Божидар Сукнаров, Галина Захарова и Капка Костова, изпратена да провери множество сигнали от Благоевград, предаде Дарик радио.

Комисията сочи, че Аршинков е назначил бивши колеги на съпругата си за съдии и свои заместници и им дал да гледат делата на жена му, която е адвокат. Делата се разпределяли ръчно, а не на случаен принцип. Правораздаването в Благоевградския окръжен съд е необективно и несправедливо, сочи още комисията.

Заместник-председателят на Благоевградския окръжен съд Румяна Бакалова и съдиите Емилия Топалова, Иванка Бикова и Росен Василев са назначени по време на мандата на Красимир Аршинков по негово предложение. Всички те работят по гражданските дела. И трите съдийки имат дълъг стаж като адвокати и са бивши колежки на съпругата му - адвокат Михаела Аршинкова. Комисията е открила, че тя се е явявала по 100 дела в Благоевградския окръжен съд, от тях четиримата назначени от съпруга й съдии са се произнасяли по 37 дела и по други 40 са били докладчици.

За 2009 г. тя се е явявала по 69 дела, от които въпросните съдии са били докладчици по половината дела и са гледали други 21 дела. Комисията на ВСС отбелязва, че това далеч не е целият, а минималният брой изследвани от нея дела, до част от делата комисията не е получила достъп. На втора инстанция делата с участието на Аршинкова винаги са гледани от състави, оглавявани от някоя от тези съдии. Гражданските дела в съда също се разпределят предимно от заместник-председателя на съда Бакалова.

Част от гражданските дела, по неясни за комисията причини, са разпределяни ръчно, а не на случайния принцип, като 74% от тях са възлагани на съдия Бикова. Делата на наказателната колегия пък, ръководена от самия председател Красимир Аршинков, са разпределяни предимно ръчно.

Комисията сочи, че в Благоевградския окръжен съд съществуват условия за правораздаване в полза на определени привилегировани страни и адвокати за сметка на останалите граждани. Концентрирането на значителен брой дела с участието на адвокат Аршинкова при едни и същи съдии създава у гражданите и магистратите обосновано съмнение за пристрастност, зависимост и преследване на лични интереси от председателя на съда, което сочи на възможен конфликт на интереси.

Конфликтът на интереси не обхваща само преките злоупотреби и личното облагодетелстване, пише комисията и констатира отсъствие на трайни нагласи на нетърпимост у магистратите към използването на властта за лични цели. Публикациите в медиите, проверени от комисията, показват, че обществеността е разтърсена от съмнения за конфликт на интереси, дирижиран жребий за разпределяне на делата, необективно и несправедливо правораздаване, се



Тагове:   конфликт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: stoni
Категория: Бизнес
Прочетен: 446598
Постинги: 146
Коментари: 153
Гласове: 1332