Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2009 16:21 - УСТАВ НА СФСМВР"
Автор: stoni Категория: Бизнес   
Прочетен: 1215 Коментари: 0 Гласове:
0



УСТАВ
НА СДРУЖЕНИЕ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ НА
"СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ -СФСМВР"




Раздел I
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ


Член 1. (1) "СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ - СФСМВР" – Р БЪЛГАРИЯ (наричана „Федерацията”) е неправителствено, национално, доброволно, неполитическо сдружение с нестопанска цел на физически лица, работещи по трудово или служебно правоотношение в системата на МВР и на юридически лица - синдикални организации на служители, работещи по трудово или служебно правоотношение в системата на МВР обединени за защита на своите професионални и социално-икономически интереси и права, които приемат този Устав.

(2) Федерацията е юридическо лице, учредено в частна полза, по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, като синдикална организация.

(3) Федерацията е изградена въз основа на принципите на независимост, доброволност на членуването, равнопоставеност на членовете, демократично определяне на целите и съвместната им реализация, организационна и финансова самостоятелност на федерацията, синдикална солидарност, изборност и мандатност на ръководните органи.

Член 2. Федерацията се учредява за неопределен срок.

Раздел II
НАИМЕНОВАНИЕ И СЕДАЛИЩЕ


Член 3. (1) Наименованието на юридическото лице с нестопанска цел е Сдружение "СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ - СФСМВР"-Р БЪЛГАРИЯ.

(2) Наименованието на сдружението с нестопанска цел може да бъде изписвано допълнително и на латиница, както следва ” TRADE-UNION FEDERATION OF EMPLOYEES IN MINISTRY OF INTERIOR-TUFEMI ”-BULGARIA.

Член 4. Федерацията има запазени и защитени от закона символи, наименование, знак и печат, собствени банкови сметки и съставя баланс и отчет за приходите и разходите, ако законът задължава федерацията за това.

Член 5. (1) Седалището на Федерацията е в град София, район „Възраждане”.

(2) Адресът на управление на Федерацията е в град София, район „Възраждане”, ул. "Кирил и Методий" № 59.


Раздел III
ЦЕЛИ, ЗАДАЧИ И СРЕДСТВА ЗА ТЯХНОТО ПОСТИГАНЕ


Член 6. Федерацията има за своя основна цел отстояването и защитата на основните социално-икономически и трудови интереси и права на членовете си в сферата на труда, трудовата заетост, трудовите и служебни отношения, социалното и здравно осигуряване, безопасността, подпомагането, осигуряването на високо жизнено равнище и професионална реализация при спазване Конституцията на Република България, действащото законодателство, конвенциите на Международната организация на труда и други международни споразумения, по които Република България е страна, както и на разпоредбите на този Устав.

Член 7. За постигането на тези цели Федерацията си поставя следните задачи:
1. водене на преговори и сключване на споразумения с работодателя в системата на МВР и органите на изпълнителната власт;
2. сключване на колективни трудови договори с работодателя;
3. синдикална защита в сферата на труда, заетостта, трудовите и осигурителните отношения и правата на личността;
4. организиране на акции на синдикална солидарност и протестни действия;
5. финансово, юридическо и синдикално подпомагане на своите членове и техните семейства;
6. изследване и адаптиране на трудовото и социално законодателство към стандартите и практиките на Европейския съюз;
7. разработване на национални и международни програми и проекти в сферата на индустриалните отношения, социалното осигуряване, заетостта, квалификацията и преквалификацията, доходите и стандарта на живот, развитие на човешките ресурси и социалната интеграция;
8. установяване и поддържане на връзки със сродни синдикални организации в България и в чужбина, сътрудничество с цел обмяна на опит и взаимно подпомагане, участие в работата на национални и международни синдикални форуми;
9. представителство и защита на своите членове пред работодателя, изпълнителната и съдебна власт, държавната и общинската администрация, обществени, политически и други организации по въпросите на труда, социалното и здравно осигуряване и жизненото равнище;
10. поставяне на искания към работодателя за осигуряване на условия за отдих на членовете си;
11. провеждане на културно-просветна и благотворителна дейност;
12. организиране и осъществяване на други дейности, произтичащи от настоящия Устав и не противоречат на действащото законодателство.

Член 8. (1). За постигане на целите и задачите си Федерацията може да извършва всякакви дейности и сделки, незабранени от закона, включително придобиване или отчуждаване на имоти, вещни права върху тях, ценни книжа, права върху обекти на интелектуалната собственост или други права, като приходите се използват за постигане на определените в този Устав цели и не се разпределя печалба.

(2). За постигане на целите си Федерацията може да учредява търговски дружества, както и да придобива дялове и акции в търговски дружества.

(3). За постигане на целите си Федерацията може да влиза в договорни отношения с местни или чуждестранни физически или юридически лица, с държавни институции или с други юридически лица с нестопанска цел, както и да се обединява с тях за осъществяване на съвместни дейности.

Член 9. (1). Федерацията е независима от политически партии и организации, от органи на държавна и изпълнителна власт, както и от всички други обществени и синдикални организации, движения и сдружения. Федерацията може да взаимодейства с физически и юридически лица и организации в страната и в чужбина, ако целите, задачите и дейността им не са в противоречие с нейния Устав и законодателството, като запазва своята независимост.

(2). Федерацията може да членува в национални, регионални или браншови обединения само след решение на Общото събрание и в съответствие със законодателството.


Раздел IV
ЧЛЕНСТВО, ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ


Член 10. (1). Членуването във Федерацията се осъществява на доброволен принцип.

(2). Членове могат да бъдат дееспособни физически лица - служители на Министерство на вътрешните работи, наети по служебно или трудово правоотношение, както и юридически лица с нестопанска цел, осъществяващи синдикална дейност, които отговарят на изискванията на закона и на устройствените актове на Федерацията и приемат разпоредбите на устава.

Член 11. (1). Приемането на нови членове става въз основа на подадено писмено заявление до Управителния съвет на Федерацията или до ръководството на нейна местна структура. Към заявлението физическите лица прилагат декларация за съгласие с действащия устав на Федерацията, а юридическите лица – удостоверение за актуално съдебно състояние, заверено копие от учредителния си протокол, анкетни карти и списък на членовете си.

(2). Управителният съвет или ръководството на местната структура разглежда постъпилите заявления в едномесечен срок от постъпването им. На кандидат-члена се връчва препис-извлечение от решението на управителния съвет на Федерацията или ръководството на местната структура. Отказът за приемане на кандидат-члена подлежи на обжалване по реда на чл. 12, ал. 3 от този устав.

(3). Кандидатурите за членство се приемат след съгласуване с Управителния съвет на Федерацията

Член. 12. (1) Членството във Федерацията се прекратява:
1. с прекратяване дейността на Федерацията;
2. с писмено заявление на съответния член, отправено до Управителния съвет или до ръководството на местната структура на Федерацията;
3. с прекратяването на юридическото лице – синдикален член;
4. при изключване;
5. поради спиране плащането на членския внос.
6. при отпадане на основанието на чл. 10, ал. 2;
7. със смъртта или поставянето под пълно запрещение на синдикален член.

(2). Всеки член има право да прекрати членството си във Федерацията, като изпрати писмено предизвестие за това до Управителния съвет или до ръководството на местната структура. Напускащият член е длъжен да изпълни всички свои финансови и други задължения към Федерацията до изтичане на срока на предизвестието за напускане.

(3). Синдикален член може да бъде изключен при неспазване разпоредбите на този устав, при неизпълнение решенията на Общото събрание или на Управителния съвет или при други нарушения, които увреждат или уронват престижа на Федерацията. Решението за изключване се взема от Управителния съвет или ръководството на местната структура с обикновено мнозинство. Изключеният синдикален член може да обжалва решението на Управителния съвет за изключване пред Общото събрание в четиринадесетдневен срок от получаване на писмено уведомление.

(4). Членството се прекратява автоматично при неплащане на членски внос в продължение на три месеца.

Член 13. Членските права и задължения, с изключение на имуществените, са непрехвърлими и не преминават върху други лица при смърт, съответно при прекратяване.

Член 14. Членовете на Федерацията имат право:
1. да участват в Общото събрание с право на глас;
2. да бъдат избирани, както и да избират ръководните органи на Федерацията;
3. да поставят пред органите за управление въпроси за разглеждане, свързани с целта и дейността на Федерацията;
4. да бъдат информирани за дейността на Федерацията и ръководните й органи;
5. да получават безплатна трудово-правна и друга експертна помощ от Федерацията и защита на правата в областта на труда, социалното и здравно осигуряване, жизненото равнище;
6.да получават от и да предлагат на други членове на Федерацията съвместни или солидарни действия;
7.да получават подкрепа, включително и финансова, от Федерацията;
8. да бъдат представлявани от Федерацията безплатно при съдебни производства за защита на техните права.

Член 15. Членовете на Федерацията са длъжни:
1. да работят за изпълнение на целите на Федерацията;
2. да спазват устава на Федерацията;
3. да изпълняват решенията на органите на управление на Федерацията, включително да вземат участие в прояви, организирани от Федерацията;
4. да заплащат редовно членски внос;
5. да не уронват с действията си престижа на Федерацията;
6. да информират Федерацията при промяна в декларираните от тях данни при приемането им като членове;
7. да информират Федерацията за всяко нарушение на права и законни интереси на членовете на Федерацията, както и за нарушения на задължения, извършени от член на Федерацията.

Раздел V
ОРГАНИ НА УПРАВЛЕНИЕ


Член 16. Органи на управление на Федерацията са Общо събрание, Управителен съвет, Председател и Контролна комисия.

Член 17. (1). Общото събрание е върховен орган на Федерацията, което се състои от всички членове на Федерацията и се свиква веднъж годишно.
(2). Общото събрание се състои от по един делегат на структура до 50 синдикални члена и по още един делегат за всяка започната следваща петдесетица членове.
Член 18. Общото събрание:
1. изменя и допълва устава;
2. приема други вътрешни актове;
3. избира и освобождава членовете на Управителния съвет;
4. избира и освобождава Председателя и Заместник председателя на Федерацията;
5. избира и освобождава членовете на Контролната комисия;
6. взема решение за членуване в национални, регионални или браншови синдикални обединения;
7. взема решение за членуване в международни организации;
8. взема решение за преобразуване или прекратяване на Федерацията;
9. приема основните насоки и програма за дейността на Федерацията;
10. приема бюджета на Федерацията;
11. взема решения относно размера на членския внос и начина на неговото заплащане;
12. приема отчета за дейността на Управителния съвет и го освобождава от отговорност;
13. отменя решения на другите органи на Федерацията, които противоречат на закона, устава или други вътрешни актове, регламентиращи дейността на Федерацията;
14. взема решения за образуването на фондове за финансиране отделните дейности, осъществявани от Федерацията;
15. определя броя членове на ръководството на Федерацията, които да получават възнаграждение и размера му;
16. взема и други решения, предвидени в устава.


Член 19. (1). Решенията на Общото събрание се вземат с обикновено мнозинство от представените делегати, освен в случаите предвидени в закон.
(2). Решенията на Общото събрание са задължителни за членовете и другите органи на Федерацията.
(3). Решенията на Общото събрание подлежат на съдебен контрол относно тяхната законосъобразност и съответствие с устава.
(4). Решенията на органите на Федерацията, които са взети в противоречие със закона, устава или предходно решение на Общото събрание, могат да бъдат оспорвани пред Общото събрание по искане на заинтересуваните синдикални членове или на орган на Федерацията, отправено в едномесечен срок от узнаването им, но не по-късно от една година от датата на вземане на решението.

Член 20. (1). Общото събрание се свиква от Управителния съвет по негова инициатива или по искане на една трета от членовете на Федерацията, в населеното място, в което се намира седалището на Федерацията. Ако в последния случай Управителният съвет не отправи писмено покана за свикване на общото събрание в едномесечен срок, то се свиква от съда по седалището на Федерация по писмено искане на заинтересуваните членове или натоварено от тях лице.
(2) Поканата за свикване на Общото събрание трябва да съдържа дневния ред, датата, часа и мястото за провеждането и лицето, по чиято инициатива се свиква.

(3) Поканата се обнародва в "Държавен вестник" и се поставя на мястото за обявления в сградата, в която се намира управлението на Федерацията, най-малко един месец преди датата на провеждане на Общото събрание.

(4) Писмените материали, свързани с дневния ред на Общото събрание, се предоставят безплатно на разположение на членовете на адреса на управление на Федерацията най-късно до датата на обнародване на поканата в "Държавен вестник".

(5). Общото събрание на Федерацията може да бъде свикано извънредно от:
1. Председателят или Заместник председателят на Федерацията;
2. По инициатива на една трета от членовете на Управителния съвет;
3. По инициатива на една втора от членовете на Контролната комисия;
4. По инициатива на една десета от ръководствата на местните структури.

Член 21. (1). Общото събрание е законно, ако присъстват повече от половината от всички членове. При липса на кворум Общото събрание се отлага с един час по-късно на същото място и при същия дневен ред и може да се проведе, независимо от броя на присъстващите членове.

(2). Когато Общото събрание се състои от делегати, то е законно, ако присъстват делегати, представляващи повече от половината синдикални членове. При липса на кворум Общото събрание се отлага с един час по-късно на същото място и при същия дневен ред и може да се проведе, независимо от броя на присъстващите делегати.

Член 22. На заседанието на Общото събрание се изготвя списък на присъстващите членове (делегати), които удостоверяват присъствието си с подпис и се легитимират. Списъкът се заверява от председателя и протоколчика на Общото събрание.

Член 23. (1). Общото събрание се открива от Председателя на Федерацията, който предлага проект за дневен ред и ръководство на събранието (председател, секретар-протоколчик и преброители). При неговото отсъствие Общото събрание се открива от Заместник председателя на Федерацията или член на УС.

(2). Общото събрание се ръководи от избрания председател, а секретар- протоколчикът изготвя протокол, който се подписва от него, председателя и преброителите, и се съхранява в специална книга, водена от Федерацията, безсрочно.

Член 24. (1). Всеки член на Федерацията или делегат, участващ в Общото събрание, има право на един глас.

(2). Участващ (Делегат) в Общото събрание няма право на глас при решаването на въпроси, отнасящи се до:
1. него, неговия съпруг(а) или роднини по права линия - без ограничения, по съребрена линия - до четвърта степен, или по сватовство - до втора степен включително;
2. юридически лица, в които той е управител или може да наложи или възпрепятства вземането на решения.

Член 25. (1). Управителният съвет се състои от петнадесет члена, включително Председателя и зам.- председателя на Федерацията, които са членове на Федерацията. Членовете на управителния съвет се избрат за срок от три години. До избирането на нов Управителен съвет старият продължава да изпълнява своите функции.

(2). Членове на УС не могат да бъдат лица, заемали изборни ръководни длъжности в сродни синдикални организации към момента на учредяване на Федерацията.

(3). Членовете на Управителния съвет са длъжни да не разкриват данни и информация отнасяща до дейността на Федерацията, станала им известна при или по повод изпълнение на възложените им функции, дори след като престанат да бъдат членове на Управителния съвет или на Федерацията.

(4). Управителният съвет заседава най-малко веднъж месечно и се свиква от Председателя или зам.- председателя, а при отсъствието им - от техен заместник. Заседанията са редовни, ако присъстват повече от половината от членовете.

(5). Извънредно заседание може да се свика по искане на всеки един от членовете на Управителния съвет.

(6). На заседанията на Управителния съвет се водят протоколи, които се подреждат в специална книга. Копия от протоколите се изпращат на всички структури.

(7). Решенията на Управителния съвет се вземат с обикновено мнозинство от броя на присъстващите. Решенията могат да се вземат и неприсъствено чрез протоколи, подписани от всичките му членове.

Член 26. Управителният съвет:
1. координира и организира дейността на Федерацията;
2. осигурява свикването на Общото събрание и подготвя заседанията;
3. привежда в изпълнение решенията на Общото събрание;
4. стопанисва и управлява имуществото на Федерацията и се разпорежда с него;
5. приема финансовите отчети и баланси на Федерацията;
6. участва в подготовката и сключването на Колективен трудов договор, води преговори и участва в обсъждането и сключването на споразумения по проблеми на служебните, трудовите и осигурителните отношения;
7. подготвя и внася в Общото събрание проект за бюджет;
8. подготвя и внася в Общото събрание отчет за дейността на Федерацията през предходния отчетен период и програма за дейността;
9. определя реда и организира извършването на дейността на Федерацията и носи отговорност за това;
10. приема щатно разписание, реда за назначаване и освобождаване на персонала и други вътрешни правила;
11. взема решения за изключване на синдикален член;
12. взема решения по всички въпроси, които по закон или съгласно устава не спадат в правата на друг орган;
13. взема решения за промяна на адреса на дружеството;
14. изпълнява задълженията, предвидени в устава.

Член 27. (1). Заседанията на Управителния съвет се свикват и ръководят от Председателя на Федерацията, а при отсъствието му - от Заместник-председателя. Председателят е длъжен да свика заседание на Управителния съвет при писмено искане на всеки от членовете му. Ако Председателят не свика заседание на Управителния съвет в седмичен срок от депозиране на искането, то може да се свика от Заместник председателя или всеки един от заинтересуваните членове на Управителния съвет.

(2). Управителният съвет може да взема решение, ако на заседанието му присъстват повече от половината от неговите членове.

(3). Присъстващо е и лице, с което има двустранна телефонна или друга връзка, гарантираща установяването на самоличността му и позволяваща участието му в обсъждането и вземането на решения. Гласуването на този член се удостоверява в протокола от председателстващия заседанието.

(4). Решенията се вземат с мнозинство от присъстващите, а решенията относно избиране на ликвидатор, както и решенията по чл. 26, т. 4 и т. 11 от този устав - с мнозинство от всички членове.

(5). Управителният съвет може да вземе решение и без да бъде провеждано заседание, ако протоколът за взетото решение бъде подписан без забележки и възражения за това от всички членове.

Член 28. Председателят на Федерацията е член на Управителния съвет и има следните функции:
1. представлява Федерацията пред всички физически и юридически лица, държавни и общински органи, съдебните органи и пред всеки друг субект в страната и чужбина;
2. осъществява оперативното ръководство на Федерацията;
3. отговаря за изпълнение на решенията на Общото събрание и Управителния съвет;
4. свиква и ръководи заседанията на Управителния съвет;
5. осигурява изготвянето на програми, отчети и други документи, които внасят за разглеждане в Управителния съвет;
6. назначава и освобождава служителите на Федерацията;
7. подписва заповедите за командировка на Заместник председателя и членовете на Управителния съвет и на служителите на Федерацията.

Член 29. Контролната комисия се състои от пет члена на Федерацията, избрани от Общото събрание за срок от две години. Работата на Контролната комисия се ръководи от председател, който участва в заседанията на Управителния съвет без право на глас.

Член 30. Контролната комисия:
1. избира председател сред своите членове;
2.контролира действията на членовете на Управителния съвет с оглед разпоредбите на Устава и законите;
3. извършва периодични проверки на всички действия на Управителния съвет, за резултатите от които уведомява структурите;
4. докладва на Общото събрание резултатите от проверките и предлага необходимите мерки.
Раздел VI
СТРУКТУРИ НА ФЕДЕРАЦИЯТА

Чл. 30 а (1) В структурите на МВР, където работят повече от пет синдикални членове, могат да се изграждат местни структури, наречени Дружества, които работят в областта на дейността на Федерацията по проблеми на местно ниво.
(2) Дружествата се регистрират в Управителния съвет на Федерацията с пореден номер по реда на регистрация.
(3) Структурата и дейността на Дружествата се уреждат с Правилник.


Раздел VII
ЧЛЕНСКИ ВНОС И ИМУЩЕСТВО


Член 31. Членовете на Федерацията заплащат членски внос в размер и по начин, определен с решение на Общото събрание.

Член 32. Имуществото на Федерацията включва парични средства в наличност, ценни книги, вземания, права върху недвижими имоти и движими вещи, ограничени вещни права, права върху обекти на интелектуалната собственост и всички други права, които законът допуска да бъдат притежавани от юридическите лица с нестопанска цел.

Член 33. Федерацията осигурява финансови средства за своята дейност от:
1. членски внос;
2. вноски от дарители, спонсори и др.;
3. издателска, рекламна и друга стопанска дейност;
4. отчисления от търговски дружества, от дивиденти и от участие в търговски дружества, от лихви, кредити и др.;
5. приходи от собствено имущество;
6. други източници, позволени от закона.

Член 34. Финансирането и имуществото се контролират и управляват от ръководните органи на Федерацията при спазване на законите, Устава и решенията на Общото събрание.

Член 35. Имуществото на Федерацията е отделно от имуществото на нейните членове. Федерацията не отговаря за задълженията на своите членове, както и те не отговарят за задълженията на Федерацията.

Раздел VIII
ПРЕКРАТЯВАНЕ И ЛИКВИДАЦИЯ


Член 36. (1). Федерацията може да се прекрати по решение на Общото събрание.

(2). Федерацията може да се прекрати с решение на окръжния съд по седалището на Федерацията, когато:
1. не е учредена по законния ред;
2. извършва дейност, която противоречи на закона или е противна на обществения ред или на добрите нрави;
3. е обявена в несъстоятелност.

Член 37. При прекратяване на Федерацията се извършва ликвидация.

Член 38. (1). Ликвидацията се извършва от Управителния съвет на Федерацията или от определено от него лице - ликвидатор.

(2). В случаите на чл. 36, ал. 2 от Устава ликвидаторът се назначава от съда.

Член 39. Имуществото на Федерацията, останало след ликвидацията и след удовлетворяване на кредиторите се разпределя по начин, определен с решение на Общото събрание на Федерацията.

Член 40. След разпределяне на имуществото ликвидаторът е длъжен да поиска заличаване вписването на юридическото лице с нестопанска цел от окръжния съд по седалището на юридическото лице с нестопанска цел.


ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ


Този Устав е приет на Учредителното събрание на "СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ - СФСМВР" – Р България, проведено се на 15.02.2009 г. в гр. Стара Загора.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: stoni
Категория: Бизнес
Прочетен: 446885
Постинги: 146
Коментари: 153
Гласове: 1332